4 Ekim 2016 Salı

Panzer 68


Panzer 68; İsviçre yapımı bir tank. Daha önce duydunuz mu duymadınız mı bilemem ama birazdan anlatıcaklarım ilginizi çeker sanırım.


İsviçre bildiğimiz gibi tarafsız bir ülke olması ve şu ana kadar hiç bir savaşa katılmamış olmasıyla ünlüdür. Bir de İsviçreli bilim adamlarımız da ünlüdür. Bir gün İsviçre hükümetinin aklına kendilerini korumak için yeni tanklara ihtiyaçları olduğu gelmiş. O ana kadar Hetzer'den bozma G13 tankları kullanımdaymış. Bu amaçla Panzer 61 tankı tasarlanıp üretilmiş. Ama bu tank üretildiğinde yapılan testlerde görülmüş ki o an mevcut olan hiç bir tanka üstünlük kurması mümkün değilmiş. Bu nedenle tekrardan tasarım aşamasına geçilmiş.


Büyük uğraşlar sonucunda Panzer 68 üretilmiş ve 1971 yılında hizmete başlamış. Bu tanklardan İsviçre Ordusu için 390 tane üretilmiş. Bunun yanında Avusturya da 400 tane tank siparişi vermiş. O ana kadar herkes hayatından mutluymuş taaaa ki bir dergide Panzer 68 hakkında bir yazı yayınlanana kadar.

O yazı tüm hayalleri yok etmiş. Panzer 68 için "Savaşma kabiliyeti yok" deniyormuş bu yazıda. Hemen Savunma Bakanı istifa etmiş ve Avusturya da bu tanklardan almaktan vazgeçmiş. Peki neymiş bu sorunlar? Panzer 68 neden Dünya'nın en kötü tankıymış?


İlk olarak Panzer 68 ileri hareket esnasında geri dönüş yapamıyormuş. Tankın dönebilmesi için önce durması ve daha sonra dönüş hareketini yapması gerekiyormuş. Bu durum doğal olarak hareket kabiliyetini de kısıtlıyormuş. Savaş esnasında bir düşman aracını geçtiğinizi fark ettiğinizde önce durmanız daha sonra dönmeniz ve aracın peşine ondan sonra düşmeniz gerekiyormuş. Dünya üzerinde bunu başaran tek tank Panzer 68'miş.


Daha sonra ortaya çıkmış ki tankın içinde nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için alınmış bir önlem yok. Bu nedenle tank mürettebatı tankın içinde iken koruyucu giysiler ve maske takmak zorundaymış. Bu halde de tank mürettabatının görevini yapması çok zor oluyormuş. 


Bunlardan da beteri daha sonra ortaya çıkmış. Tankın telsiz sinyalleri ile taretin otomatik dönüş sistemi karışıyormuş. Tankın telsiz sistemi açıldığında taret sinyal ile beraber saçma sapan hareketler yapmaya başlıyormuş. Bu da savaş durumu almış bir tankta ya taret kontrolünü devre dışı bırakmayı ya da radyoyu kapatmayı gerektiriyormuş.


Ama tüm bu sorunlar şimdi anlatacağımın yanında devede kulak kalıyormuş. Tankın ısıtıcısı ile topunun devreleri aynı sistem içinde tasarlandığından ısıtıcıyı açtığınız zaman topun içinde mermi varsa eğer dışarı ateşlenmeden tankın içinde patlamasına neden oluyormuş. Yani eğer topun içine mermi koyduysanız ısıtıcıyı açmamanız gerekiyor ya da ısıtıcı açıksa tank ile ateş etmemeniz. Ama sevindirici olan şu ki bu kısa devre nedeniyle oluşan patlamalarda hiç bir tank mürettebatı hayatını kaybetmemiş. Ama donarak ölen var mı bilen yok tabii ki.


Tüm bu sıkıntıları çözmek yıllar almış. 1980 yılında tankın hiç bir sıkıntısı kalmamış ve tamamen işlevsel hale getirilmiş. O yıllarda ABD M1 Abrams, Almanya ise Leopard 2 kullanmaya başlamış. Anlaşılmış ki Panzer 68 her ne kadar geliştirilirse geliştirilsin modern tanklarla boy ölçüşemez. Bu nedenle aktif hizmetten çekilmiş ve Tayland'a kakalanmak istenmiş. Ama Tayland yutmamış ve bu tankları almamış. Sonrasında da tüm tanklar parçalanmış ve hurda olarak kullanılmışlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder