15 Ekim 2016 Cumartesi

Taejon Savaşı


Yine bir T-34/85, yine bir Kore Savaşı anısı. Bu sefer Amerikan Zaferi değil, ağır bir yenilgi var aslında karşımızda. Resimde Rus yapımı bir T-34/85 var. Kuzey Kore Ordusu'na ait bu tankın üzerine Amerikan askerleri "Knocked Out 20 July 50 Under The Supervision of Maj Gen W.F. Dean." [20 Temmuz 1950 tarihinde Tümgeneral W.F. Dean komutası altında yok edilmiştir.] yazmışlar. Bu tank Amerikalıların eski 2.36 inç bazukalarının yerine kullanmaya başladıkları 3.5 inçlik süper bazuka ile Taejon Savaşı'nda diğer 10 tane T-34 ile beraber yok edilmiş. Başlangıçta zafer gibi gözükse de bu savaş Amerikalılar için tam bir utanç abidesi aslında.


Taejon Savaşı'ndan bahsetmek gerekirse 25 Haziran 1950 de Kore Savaşı başlıyor. Taejon Savaşı da Kore Savaşı'nın ilk muharebelerinden bir tanesi. General Dean saldırıya geçen Kuzey Kore birlikleri karşısında Taejon şehrini korumak için oluşturdukları Kum Nehri hattında tutunamayınca komuta ettiği 24. Bölüğü Taejon'dan çekmek istiyor. Fakat 8. Ordu'yu komuta eden Korgeneral Walton Walker tarafından Japonya'dan gelen takviye kuvvetlerin yetişebilmesi için 2 gün Taejon'u tutması isteniyor. Bu General Walton Walker bizim bildiğimiz M41 Walker Bulldog tankına adı verilen general bu arada. Taejon savunmasına 34. Piyade Alayı'na bağlı topçu birlikleri, zırhlı birlikler ve mühendislik birimleri yardım ediyor. Yine şehrin batı tarafının defansı 19. Piyade Alayı'na veriliyor. Şehrin güneydoğusu ise 21. Piyade Alayı tarafından tutuluyor. Bu alayın görevi Kuzey Kore Ordusu 2. Bölüğünün doğudan saldırarak Şehri tamamen kuşatmasını engellemek.


General Dean, Kuzey Korelilerin doğudan kendisini kuşatmak isteyeceğini düşünürken tam tersine Kuzey Kore Ordusu 4. bölüğü 19 Temmuz gecesi kenti batı kesiminden kuşatıyor. Kuzey Kore Ordusu 3. Bölüğü ise şehri asıl taaruzu başlatan kuvvetler oluyor. Yani doğuda 2. bölük, batıda 4. bölük şehri sararken 3. bölük direk saldırıyı gerçekleştiriyor.


20 Temmuz günü General Dean emrindeki 34. Alaya ait kuvvetlerle şehri savunurken batı tarafından 19. piyade alayının ve o bölgede yer alan 34. alaya ait kuvvetlerin çekilmek zorunda kaldıklarından çok geç haberdar oluyorlar. Bizim yukarıdaki T-34/85 ve arkadaşları da bu sırada yok ediliyorlar zaten. Taejon ile bağlantılarının kesildiğini düşünen batı kanadı tamamen geri çekiliyor. Sonunda General Dean Taejon'dan çekilme emrini veriyor. Fakat o ana kadar zaten Kuzey Koreliler tüm şehri çevrelemiş ve kente giriş çıkışı kapatmış durumdalar. General Dean güneydoğuda yer alan 21. Piyade alayına doğru çekilirken emrindeki kuvvetlerin çoğunluğu şehre gelen ana yolu kullanarak geri çekiliyor. Ana yol üzerinde yer alan kuvvetler ağır taarruz altında kalırken, General Dean 36 gün boyunca kaçmayı başarsa da sonunda Kuzey Korelilere esir düşüyor ve o ana kadar esir düşmüş en yüksek rütbeli subay oluyor Amerikan Ordusu'nda.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder