14 Ekim 2016 Cuma

Königstiger # 332



Bu konu meşhur Alman tankı King Tiger'ın müttefikler tarafından çalışır halde ele geçirilen 332 numaralı üyesini anlatıyor. Bu tankın ilginç bir öyküsü var. 332 numaralı tank 1944 Eylül ayında Henschel tarafından üretiliyor. Öncelikle 509. SS panzer bölüğüne verilmek isteniyor ama daha sonra 501. SS'lere geçiyor. 1944 Ardennes saldırı sırasında Trois noktası yakınlarında bir köyde terk ediliyor ve 24 Aralık 1944 tarihinde Amerikalıların eline geçiyor. Tank incelenmek amacıyla Maryland'de bulunan Aberdeen Tank Deneme Alanı'na getiriliyor. Denemeler sonrasında tankın sağ tarafı [taret ve gövde] tamamen soyulup açılıyor ve sergilenmeye başlıyor. 1957 yılına kadar kapalı alanda sergilenen tank bu yılda dışarı alınıyor ve açık olan sağ tarafına metal levhalar yerleştiriliyor. 1992 yılında Kentucky'de bulunan Patton Müzesi'ne geçen tank tamamen elden geçiriliyor. Üzerindeki tüm boya sökülüyor ve orjinal kamuflajı ile aynı renge boyanıyor. Tankın iç boyasında ise dikkati çeken ilginçlik fildişi rengi yerine sarı renge boyanmış olması.

Resimlere bakarsak eğer tankın üzerinde üç yazı var:

-O.T.I.T.

-332

-463ORDEVAC

Bu yazılardan O.T.I.T.'in anlamı "Ordnance Technical Inspection Team 1" kısaltması. OTIT-1; Aberdeen Tank Deneme Alanı tarafında ABD 1. Ordusu'na ele geçirilen araçların tamiri ve taşınmasında yardım amaçlı kurulmuş bir ekip. OTIT-1 332 numaralı Tiger'i öncelikle Spa'ya taşıyor ve Şubat 1945'te de Antwerp'e götürüyor.

332 zaten anlayabileceğimiz gibi tankın taktiksel numarası.

1. Ordu'ya bağlı 463. Ordnance Evacuation Company [Donanım Tahliye Birliği] tankı Spa'ya götüren birlik ve tankın üzerinde yer alan 463 ORDEVAC bu birliği temsil ediyor. 332'yi Coo yakınlarından alarak Spa'ya götürüyorlar. Bu taşıma esnasında M19 traktör çekici kullanıyorlar. Eklediğim resimlerde bu aracı da görebilirsiniz. 463. Ord Evac 26 Aralık 1944 gecesinde Stavelot'ta konaklıyor. Aslında ellerindeki M19 hafif tankları çekmek için kullanılan bir araç ama aşırı yüklense de bir şekilde tankı Spa'ya ulaştırıyor.


Tankın Spa yakınlarında tren istasyonunda çekilmiş resmi:


Tankın bulunduğu Coo yakınlarında M19'a yüklendikten sonra çekilen resim. 463 Ord Evac birliği:


Tankın Spa yakınlarında tren istasyonunda Sherman ile beraber çekilmiş bir resmi:








Tankın Aberdeen Tank Deneme Alanı'nda çekilmiş orjinal kamuflajlı resmi.




Tankın 1992 yılında Patton Müzesi'ne geldiğinde çekilen resmi. Tank çöl sarısı ile boyanarak sergilenmiş bir süre.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder