12 Ekim 2016 Çarşamba

Panther Pershing'e Karşı

Hepimizin bildiği köln katedralinde geçen bir tank düellosu var. Bilgisi olmayanlar öncelikle bu videoyu izleyebilirler:



Bu düellonun olduğu anda tüm Alman güçleri Ren Nehri'nin gerisine çekilmiş durumdalar. Panther; Ren Nehri'nin diğer yakasına geçmeyip bekleyen nadir birimlerden bir tanesi o anda.


Öncelikle Panther Katedral'in önünden vurmuyor Sherman'ı, Katedralin gerisinde bulunan tren yolunun altındaki tünelde saklanmış bir şekilde bekliyor. Sherman'a da o tünelden ateş ediyor. 


Sherman'ı yok ettiğine kesin emin olmak için Katedral'in önündeki yol blokajına kadar tankı sürüyorlar. O zamanlar tank mürettebatı düşman tankını yok ettiğine emin olmak için tamamen yanıncaya kadar üst üste ateş ederlermiş.


Sherman'ın vurulmasından sonra Pershing çapraz sokaktan Panther'in pozisyonuna hareket ediyor. Panther'i gören sokağa girdiğinde Pershing mürettebatı Panther'in namlusunun kendilerine doğru dönmekte olduğunu görüyor ve durup nişan almakla zaman kaybetmemek için ilk atışı hareket halindeyken yapıyor. İlk başarılı vuruş sonrası durarak 2. ve 3. vuruşları yapıyorlar. 3. vuruştan sonra Panther tamamen yanmaya başlıyor.


Alman tankının komutanı Bartelborth'un kızı babasının anlattıklarını açıklarken babasının Sherman tankının silüetine aşina olduğunu ve daha önce Pershing görmediğini, bu yüzden köşeden dönen tankın bir Alman tankı olabileceğini düşünerek ateş etmediğini söylemiş.


Panther tankından önce tank komutanı çıkarak kaçıyor, peşinden radyo operatörü tankı terk ediyor. 3. olarak topçu tankın taretinin üst kısmından dışarı çıkmaya çalışıyor. O anda tanka 2. mermi isabet ediyor ve muhtemelen topçuya isabet ettiğinden topçu geri tarete düşüyor. 4. olarak sürücü tankın ön tarafından çıkarak kaçıyor. O anda Panther 3. defa vuruluyor ve kamera oynuyor, kamera tanka geri döndüğünde muhtemelen tankın taretinin arka kapağından çıkan 5. asker yükleyicinin kaçtığı görülüyor.


Pershing mürettabatı daha sonradan Panther'in içine baktığında içeride 1 tane ceset görüyorlar. Muhtemelen bu ceset topçudan geriye kalanlar. Kaçan mürettebat daha sonra Katedral'in yakınlarında bulunan bir askeri hastanede yaralı olarak ele geçiriliyorlar.


Aşağıdaki resimde Sherman'ın aldığı 2 adet isabet deliğini ve tank vurulduğu anda ölen sürücü Julian Patrick'i görebilirsiniz:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder