9 Ekim 2016 Pazar

M3 Canal Defence Light


İkinci Dünya Savaşı esnasında İngilizler gece savaşı konusuna kafayı takmışlar. O zamanlar gece görüş v.s. teknolojiler olmadığından gece savaşı yapmak da imkansız oluyormuş. Bu konuya çözüm olarak da "Canal Defence Light" denen silahı icat etmişler. Bu silahı da M3 ve Matilda tankları üzerine taret olarak monte etmişler. 


İlk resimde taretin üzerinde I şeklinde bir yarık görüyorsunuz. Orada dışarıya 13 milyon mum gücünde ışık yansıtan bir lamba bulunuyor. Bu ışığı yansıtarak düşman askerlerinin yerini tespit etmeyi amaçlamışlar İngilizler. Bunun yanında bu derece kuvvetli bir ışık gözleri kamaştıracağından düşmanın doğru nişan alarak karşılık vermesi de güçleşecek tabii ki. 


Bu sistemi Marcel Mitzakis isimli bir Yunanlı öncelikle icat ediyor. Sonrasında teste tabi tutulan ışık sisteminden 300 tane sipariş ediliyor. Öncelikle sistem Matilda 2 tankına monte ediliyor. Taret üzerinde hem bu ışık lambası hem de makineli tüfek yer alıyor. Işık 5 cm genişliğinde 60 cm uzunluğunda bir yarıktan dışarı yansıtılıyor ve 31x311 metre genişliğinde bir alanı aydınlatabiliyor.


Düşman askerlerinin gözlerini kamaştırmak için ışık saniyede iki defa kapatıp açılabiliyor. Böylece düşman askerlerinin göz bebeklerinin ışığa alışması engelleniyor. Aynı zamanda saniyede 2 defa büyüyüp küçülen göz bebekleri nedeniyle düşman askerlerinin tüm algısı bozuluyor.


Önce Matilda tankına takılan taretten sonrasında vazgeçiliyor. Çünkü bu ağır tank sadece ışık ve bir makineli tüfeğe sahip oluyor. Bu da ateş gücünde düşmeye neden oluyor. Sonrasında mucitlerin aklına M3 tankı geliyor. Bu tankın 75 mm topu gövdeye sabit olduğundan taretine ışık yerleştirildiğinde atış gücünden hiç bir şey kaybetmiyor. 


M3 Canal Defence Light tankı ABD tarafından da incelenerek beğeniliyor. "Leaflet" kod ismi ile tank üretimine başlanıyor. American Locomotive Company "Shop Tractor M10" adı altında bu tanklardan 497 tane üretiyor. Bu tanklardan 6 bölük oluşturuluyor ve İngiltere'ye gönderiliyor.


Bu tanklar Fransa'ya Ağustos 1944'te geçiyorlar ve ilk olarak Ren Nehri geçilirken kullanılıyorlar. Sonrasında Remagen Savaşı esnasında Ludendorff Köprüsü'nün korunması esnasında yine bu CDL tankları görevlendiriliyor. Bu köprüyü yıkmak için görevlendirilen Alman dalgıçları bu ışıklar yardımıyla kör ediliyor. 


Bu aşamadan sonra tanklar sadece alanda köprü tamiratı yapmakla ile görevli mühendisler tarafından ışık kaynağı olarak kullanılıyor. Yine mayın araması yapan tanklara ışık sağlamak için kullanıldıkları da oluyor.


Savaş sonrası bu tanklar Hindistan'a veriliyor. Hatta bir tanesi şu anda Hindistan'da bir müzede sergileniyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder