19 Ekim 2016 Çarşamba

ZTZ-96B [Type 96B]





Bir kaç ay önce Çin tarafından dağlık bölgelerde kullanılmak üzere üretilecek bir hafif tankın duyurusu yapıldı. Devlet tarafından kontrol edilen China Daily gazetesi konuyu ilk duyuran yayın organı oldu. Ama kısa sürede tankın üretiminde kullanılan teknoloji ve işçilik hakkında şüpheler ortaya çıkıverdi.


Yeni tankımızın adı ZTZ-96B ya da bizim bildiğimiz ismiyle Type 96B. Bu tank Type 96A ana muharebe tankı baz alınarak üretilmiş bir tank. Bu iki tank da Ulusal Savunma Endüstrisi tarafından kontrol edilen Norinco firması tarafından geliştirilip üretilmişler. 


Her ne kadar Type 96A ile çok benzer olsa da Type 96B oldukça fazla geliştirme içeriyor. Type 96B; modernize edilmiş 125 mmlik bir top, yeni ateş kontrol sistemi, daha güçlü bir motor, yeni bir şanzıman sistemine sahip.


Tankın Temmuz ayı içerisinde Rusya'da düzenlenecek olan Tank Biatlonu'nda yer alacağının açıklanması ile heyecan daha da arttı. Tank Biatlonu Rusya'da yapılan bir mekanize spor müsabakası ve bu yıl Rusya, Çin; Hindistan ve daha birçok ülke bu biatlonda yer aldılar.


Herkesin heyecan içinde beklediği biatlon esnasında kimsenin beklemediği bir şey oldu. Bu biatlon esnasında teknik sorunlar yaşanması tabii ki doğal ama Type 96B oldukça farklı bir sorun yaşadı.


Tankın yarışma esnasında yol tekerleklerinden bir tanesi yerinden çıktı. Pek rastlanılmayan bu tür bir arıza aslında bazılarını hiç de şaşırtmadı.


Çin kendi üretimi olmayan çok sayıda tanka sahip. Bunların büyük kısmı 1940-50 döneminde tasarlanıp üretilmiş olan T-54/55 tankları. Çin Ordusu modernleşme çalışmalarına Type 96A tanklarının üretimi ile başladı. Bunu Type 99 tankının üretilmesi izledi. Dağlık alanda daha rahat kullanılmak amacıyla Type 96B hafif tankı tasarlanarak Çin Ordusu'na katıldı.


Bu yıl Type 96B'nin biatlona katılmasının nedeni ise Type 96A tankının 780 HPlik motoru ile önceki yılki oyunlarda maymuna dönmesiydi. Bu nedenle bu yıl 1200 HP gücünde olan Type 96B ile yarışmalara katıldı Çin. Ama yine de maymuna dönmekten kurtulamadı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder