11 Ekim 2016 Salı

Cuckoo


"Cuckoo", Müttefiklerin kullanımında Panther Ausf. G


2. Dünya Savaşı'nda Almanlar çok sık düşmandan ele geçirdikleri savaş ekipmanlarını kullanmışlardır. Bunun yanında daha az da olsa müttefikler de ele geçirdikleri askeri ekipman ve araçları kullanmışlardır. 


Aslında müttefikler düşmana ait araçları kullanmak istememekte haklılardı. Sonuçta ellerinde çok fazla miktarda araç ve ekipman zaten vardı. Bunun yanında düşmanları ekipmanlar için gerekli olan mermi v.s. ekipman konusunda sıkıntı çekiyordu. Doğal olarak ele geçirdikleri araçlar için mermi bulmaları da imkansıza yakındı. Yine eğer araçlar bozulursa tamir edecek yedek parçalara da sahip değildiler. En çok korktukları şey ise kendi uçakları tarafından düşman sanılarak saldırıya uğramaktı.


Müttefikler genelde Sdkfz 250 ve 251'ler ile StuG III tanklarını kullanmayı tercih ederlerdi. Ama nadir de olsa Panther tankı kullandıkları da olmuştur. Bu Panther tankı İngiliz 6. Bölüğü tarafından ele geçirilmiş ve kullanılmıştır. 


Hollanda topraklarında bir köy olan Overloon civarında İngiliz 6. Koruma Tank Bölüğü Almanlar ile savaş halindeydi. Bu esnada bir saldırı esnasında bir ağılın içinde İngiliz askerleri çalışır halde bir Panther tankına rastladılar. Tank ele geçirildi ve mühendisler tarafından çalışır hale getirildi.


Bu andan itibaren Venlo bölgesindeki çatışmalarda Panther tankı kullanılmaya başladı. Tankın dış görünüşünde değişiklikler yapıldı ve adına da "Cuckoo" dendi.


Cuckoo ile olarak Venlo bölgesinde bir kaleye saldırı yapılırken kullanıldı. Aslında saldırı esnasında ilk önce Panther kullanılmamıştı. Fakat piyade saldırısı başarısız olurken, küçük olan kale havan topları ile gerekli şekilde baskı altına alınamıyordu. Tankların topları başarılı atış sağlasa da mermileri çok hafif olduğu için kaleye zarar veremiyordu.


Bu aşamada Panther ile kaleye ateş edilmeye başlandı ve hem isabetli atış yapılırken aynı zamanda kale duvarlarına da hasar vermeyi başardılar. Sonrasında yapılan saldırıda Panther'in ateş gücü ve hızı müttefikleri etkilemeyi başarmıştı. Churchill ve Crocodile tankları arazide oldukça başarısız iken Panther oldukça mobil ve rahat hareket ediyordu.


Bir sonraki saldırı "Operation Veritable" operasyonuydu. Bu saldırı esnasında Kleve doğusuna yapılan atakta benzin pompası kırılan tank yedek pompa olmayınca o bölgede terk edildi.


Cuckoo aslında Alman 107. Panzer Birliği'ne aitti. Sadece Hollanda'nın güney doğusunda yapılan operasyonlarda görev almıştı. Sonrasında Maas Nehri'ne çekilen birlik burada tekrardan düzenlenerek 25. Panzer Bölüğü olarak adlandırılmıştı. Orijinal hali ile tankın sarı üzerine yapılmış üçlü kamuflaj şeması ile boyanmış olduğu düşünülmektedir.


Cuckoo düşman eline geçtiğinde muhtemelen tamamen boyanmıştı. Çünkü İngilizlerin sonradan çektikleri resimlerde tank üzerinde eski kamuflaj izleri veya herhangi bir numara yada haç işareti bulunmamaktaydı. Bu işaretlerin olduğu yerlerde de herhangi bir yama izi gözükmediğine göre bu tank tamamen boyanmış olmalıydı. Yine tankın üzerine büyük yıldızlar çizilmişti. Burada amaç tankın müttefik uçakları tarafından yok edilmesini engellemekti. Yine tankın üzerine büyük harflerle "Cuckoo" yazılmıştı. 


Cuckoo Ocak 1945'te ele geçirildiği için o dönemde çatışma bölgesinde fazla miktarda kar olmasından ötürü kış kamuflajına boyanmıştı. Cuckoo'nun üzerine çok kalın bir tabaka haline beyaz renk atılmıştı. Gövde kısmında beyaz tek renkli kalın tabaka olarak boyanırken taret ve çevresi beyaz bantlar ile boyanmıştı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder